Højtider Livsstil Traditioner

Mortens aften…

Mortensaften mindofwinnie.dk

Traditioner og højtider har altid været en stor del af min opvækst og barndom. Alt hvad der kunne ændre lidt på hverdagen har vi gået op i.

Men her i 2016 har jeg haft utrolig svært ved at holde mig til alle traditionerne. Et fordi at det har været et svært år, da mine forældre er gået fra hinanden. To fordi at jeg bor lidt i flyttekasser til at vi får lejligheden. Så jeg har ikke alle mine ting omkring mig, kan ikke pynte op til diverse “højtider”.

Men i torsdag var det jo Mortens aften. Hvilke familien altid er samlet omkring. Så jeg ringet til far og spurgte om han ville lave and. Han var frisk. Skønt!
Ringet da videre til min søster for at invitere hende. Hendes svar “Jeg skal hjem til mor”… Endnu en reminder på at vi nu er en skilsmisse familie. Det er sku hårdt!

Men om ikke andet, lavet min far som altid fantastisk mad til min kæreste og jeg!

Det var så fantastisk! Vi hyggede os!

For mig er det vigtigt at forsætte med at huske diverse højtider og arrangementer der er i løbet af året! Jeg vil forsætte det sammen med min kæreste, med min familie og inddrager da også hans familie. Selv om at det ikke er noget han eller de plejer.

Jeg mener alle burde være bedre til at fejre hverdagen, huske de forskellige højtider og traditioner og sætte pris på hinanden! Eller bliver der for mange hverdage.

Derfor fejrer vi Morten´s aften!

Det var slet ikke ænder men gæs, biskop Martin blev så sur på.

Der findes mange forklaringer på, hvorfor vi fejrer mortensaften – og hvorfor vi absolut skal spise andesteg.

Alle tager dog udgangspunkt i den franske biskop Martin (der på dansk er blevet oversat til Morten) fra Tours.

Den mest almindelige fortælling er, at Martin ikke ville være biskop og i et forsøg på at undgå embedet søgte tilflugt i en gåsesti.

Gæssene røbede dog hans skjulested, og han blev fundet og udnævnt til biskop den 11. november engang i 300-tallet.

Ved sin udnævnelse benyttede han sin myndighed til at påbyde alle at slagte og spise en gås den 11. november for deres åbenmundethed.

Mens den historie formodentlig er en skrøne, var Martin af Tours dog en historisk person, der er i 650 blev ophøjet til helgen og fik sin egen helligdag den 11. november, der også markerer hans dødsdag.

I Tyskland og Frankrig blev den 11. november dagen for de store martinsfester, hvor man fejrede vinhøsten og spiste god mad – som regel gåsesteg.

Traditionen kom til Danmark engang i løbet af 1600-tallet, og her blev det kotyme at spise gåsen – og senere anden – dagen inden, akkurat som vi fejrer juleaften i en højere grad end juledag.

Sankt Martins helligdag er dog fortsat markeret i den danske kalender den 11. november – dog under sit fordanskede navn, Morten Bisp.

Kilde: Det festlige år af Iørn Piø, Sesam,1997.

Artikel fra Politiken

Følg mig på Facebook ─ Følg mig på Instagram

Relaterede indlæg

Ingen kommentarer

Skriv kommentar